x

    Tawerna

    Nie interesują nas kulinarne trendy, ani potrawy różnych kultur i zakątków świata. Warmia i Mazury to także zakątek świata, oddalony o tysiące mil, żyzny, naturalny i bujny, bogaty w swoje tradycje i plony. W Tle dla Mew kultywujemy kuchnię regionu, czerpiemy z urodzaju tutejszych pól, z darów jezior, z owoców lasów i pachnących łąk. Wspieramy gospodarzy w ich niezastąpionej pracy, gotujemy z wdzięcznością.

    Nie istnieje stałe menu tawerny, ponieważ menu Tła dla Mew pozostaje niezmiennie zmienne, dopasowane do pór roku i kaprysów natury, zależne od szczęścia i nieszczęścia rybaków w ich nocnych połowach, od lokalnie dostępnych produktów, które dostarczają nam nasi sąsiedzi - rolnicy i hodowcy, nasze menu dopasowuje się do panującej pogody i niepogody i odzwierciedla subtelną aurę roztaczającą się danego dnia o poranku.

    • Tawerna otwarta jest od 8:00 do 23:00, a w dniach wieczornych koncertów, do końca biesiady.
    • Kuchnia czynna jest w godzinach 8:00-22:00.
    • Możemy ugościć w swoich progach do 40 osób wewnątrz tawerny oraz kolejne 50 osób w wiacie pod strzechą.

      W chłodne dni w salce kamiennej rozpalamy kominek.

      Z okien tawerny oraz spod wiaty roztacza się malowniczy widok na jezioro pod żaglami, na kolebiące się przy pomoście łódki, na plażę i piknikujących letników, na niepowtarzalne zachody słońca i sączący się z ceglastej wędzarni dym drzewny, a wieczorami na płonące ognisko, zebranych biesiadników i rozgwieżdżone niebo.
    • Ogródek tawerny rozciąga się na cały port, dlatego nasi goście mogą zjeść posiłek przy stoliku nad samą wodą lub na piknikowym kocu.
    • Serwujemy śniadania, potrawy regionalne oraz ryby z lokalnych połowów. Nasi kucharze ręcznie lepią wszystkie makarony, kołduny, kartacze, pierogi i placki.

      Największą sławą na szlaku cieszą się nasze "frytki z pola" czyli frytki od podstaw przygotowywane z ziemniaków od zaprzyjaźnionego rolnika, a nie z mrożonek z supermarketu.

      Specjalizujemy się w tradycyjnym wędzeniu mazurskich ryb oraz swojskich mięsiw. W ciągu dnia można przyłączyć się do wspólnego wędzenia z naszym mistrzem, a wieczorem skosztować uwędzonych wyrobów, pajd chleba z domowym smalcem i podpiwku. 

      Po zamknięciu kuchni oferujemy gotowe "zestawy ogniskowe" w pudełkach - cieszą się ogromną popularnością, ponieważ w Tle dla Mew biesiadujemy wokół ognia, do białego rana - a ognisko płonie u nas codziennie, w każdą nieulewną noc.

      Gwoździem programu jest czarodziejska "hyczka", czyli sok z kwiatów, kwitnącego wiosną na Warmii i Mazurach, czarnego bzu. Czarny bez zajmował ważne miejsce w słowiańskiej mitologii, przypisywano mu znaczenie magiczne i lecznicze, z gałązek czarnego bzu wykonywano różdżki. W Tle dla Mew, ten magiczny eliksir, przygotowywany przez okoliczne Gospodynie, dodajemy do lemoniady, do herbaty, do grzanego wina i piwa, do drinków oraz do bestsellerowych szotów "Biała Mewa".

    Rezerwacja stolików, grupy zorganizowane: 508 109 586, 691 055 623
    tlodlamew@gmail.com

    do góry strony